יש כאלה שמאמינים ששיפוץ מוצלח קשור לשביעות הרצון מהתוצאה הסופית. אחרים סבורים שהכי חשוב זה בעמידה בתקציב, ויש כאלה שטוענים שבסופו של דבר שיפוץ מוצלח הוא כזה שבו עמדו בזמנים.
כולם צודקים וכולם לא ממש מדייקים.
שיפוץ מוצלח הוא כזה בו סט תוכניות העבודה לשיפוץ, כתוב בצורה הכי מדויקות. כי שיפוץ מוצלח מתחיל ונגמר בתנ"ך של כל לקוח קבלן ומעצב. בתנ"ך הזה נכללים סט התכניות (שרטוטים) ומפרט הכמויות, מהם הקבלן יכול להבין מה בדיוק נדרש ממנו בשיפוץ ואיך לתמחר את העבודה. בלעדיו בעלי המקצוע של הקבלן, לא יודעים מה צריך לעשות. מה להרוס ומה לבנות. איפה למקם את השקעים ונקודות האינסטלציה. בלעדיו אתם לא בטוח תדעו מה עומדים לשפץ ואיך זה אמור להראות. ובקיצור, "סט תוכניות העבודה לשיפוץ" מכיל את כל המידע שצריך כדי לשפץ בית מההתחלה ועד הסוף. כי בלעדיו השיפוץ עלול להיגרר חודשים, לעלות כמו הון של דיקטטור וגרוע מכל, לא למצוא חן בעיניכם.
אז מה זה סט תוכניות ומה הוא כולל (בצורה הכי ברורה שגם הילד שלכם יבין).
הסט הוא למעשה כלי תכנוני, הכולל אסופה של שרטוטים טכניים, המציגים את הבנייה העתידית על כל מרכיביה ופרטיה השונים (ובקיצור מסבירים איך עומדים השיפוץ עומד להתקיים).
מה הוא כולל?
תכונית המצב הקיים (כמובן רק כשיש שיפוץ של מבנה קיים)- מתארת איך נראה המבנה כיום. המטרה היא להשוואת אליה את התוכנית העתידית ולהבין במדויק לקראת מה אנחנו הולכים. כך גם לקבלן קל יותר להבין מה עליו לעשות.
תוכנית אופציונלית– כמה אני אוהב את הרגע בו אני מציג את האופציות האפשרויות. זה השלב בו אני נותן חופש לכל הרעיונות שלי ומתפרע. רק אז מתמקד ב- 2-3 אפשרויות מיטביות, ורק אותן אני מציע לכם הלקוחות. לאחר שאנחנו בודקים את האפשרויות אני מגבש את האופציה הסופית (שלעיתים מורכבת מכל האפשרויות שהוצגו).
תוכנית העמדה (או בשמות האחרים שלה – תכנית אדריכלית / תכנית ריהוט) – זוכרים שהייתם ילדים הייתם בונים בית מלגו, ואז משנים אותו בכל פעם מחדש. אז כזה, אבל בקנה מידה של אנשים אמיתיים + שבירה והזזה של קירות. כלומר תוכנית המתארת את חלוקת החלל ומיקום הריהוט בתוכו. (אגב, כל תוכנית העבודה יגובשו רק לאחר שהתוכנית הזו תאושר).
תוכנית ההריסה– יאללה בלאגן אבל מסודר, כן?
פירוט של כל התשתיות שאנחנו עומדים לשנות, לפנות, להרכיב מחדש או להיפרד מהם לנצח לפני שנתחיל בעבודות הבנייה. זה כולל קירות, דלתות, חלונות, כלים סניטרים וריצוף.
תוכנית בנייה– זוכרים את הילדים שאהבו לשרטט כל צורה בשיעורי גאומטריה באופן הכי מדוייק? אז זה אני. וזו הסיבה שתוכנית הבנייה היא אחת האהובות עלי. לשבת לתכנן את המידות במדויקות לכל הקירות החדשים. לפרט כל אלמנט שיבנה. חומר, מידות, גובה. עבורי זה אושר טהור של דיוק.
תוכנית חשמל תאורה ותקשורת– התוכנית שתמיד אפשר להוסיף לה עוד רכיב חשמלי (רק בגלל שאין כזה דבר יותר מידי נקודות חשמל). היא כוללת את המיקום של כל נקודות החשמל והתקשורת. מיקום גלאים, מערכות אזעקה, שקעים, מתגי הפעלה, רמקולים, גופי תאורה, מיקום ארון החשמל וסוגי הנקודות (שקע רגיל / שקוע / מוגן).
תוכנית אינסטלציה– מפרטת את כל נקודות המים, הגז והניקוזים שיש בבית. (תאמינו לי שעד שלא גיליתם שהנזילה מהכיור במטבח קשורה לנקודה שנמצאת מתחת לארון הכלים בסוף המטבח, לא הבנתם עד כמה חשוב לדעת איפה נמצאת כל נקודה).
תוכנית תקרה– פירוט תקרות הגבס, גבהים ופרטי תאורה, שמתוכננים לאותן תקרות. חשוב לסנכרן אותה אל מול תוכניות המיזוג והתאורה כדי שלא נגלה שחסמנו נקודת מזגן בחדר של המתבגרת, באמצע אוגוסט).
תוכנית ריצוף– מפרטת את הנחת הריצוף, גודלו וסוגו. בלעדיו הסלון עלול להראות כמו זירת פשע במקום מקום שנעים להירגע בו וכיף לארח בו.
פריסת חדרי רחצה- גם אם חדרי הרחצה שלכם לגמרי לבנים, וגם אם בחרתם לשלב בהם אלמנטים שונים של עיצוב, חשוב שהקבלן יבין איפה כל אריח נגמר ואיפה הוא מתחיל. אם נוותר על התוכנית הזו נוכל למצוא את עצמנו מתקלחים במקלחת פסיכודלית שיש בה ריצוף מעוין, אריחי קירות משולשים, וארון אמבטיה בסגנון כפרי שהורכב במאוזן לשירותים.
תוכנית אלומיניום- מפרטת את כל המוצרים שמורכבים מאלומיניום- דלתות, חלונות, תריסים.
תוכנית דלתות- מפרטת את כל דלתות הפנים (חדרים רטובים ויבשים) דלת כניסה. מחיצות, גודל פתחים.
תוכנית נגרות– מפרטות את כל עבודות הנגרות – מטבח, מזנון, ארונות, ספריות, מדפים. בתוכניות המטבח חייבים לשים לב למידות מדויקות מאחר וכל מכשיר ואביזר במטבח צריך לקבל את המקום האופטימלי שלו. כיורים, תנור, מיקרוגל, מכשיר הנינגה, המדיח ואפילו הטוסטר אובן. חשוב גם לשים לב למגירות, לידיות, לפתיחות שקטות, לגובה הארונות והמגירות וכן גם לגובה הכיור. כי אם את 1.74 והסטנדרט הוא ל 1.64, המטבח עלול להיות קצת נמוך לך, ואפילו לגרום לכאבי גב (כתוב בלשון נקבה, אבל לגמרי פונה לשני המינים).
פינת הבונוס..
מה עושים מפה? שלוש אופציות:
1.לא עושים. מרפרפים על שאר הכתבות בבלוג. מחליטים לעשות שיפוץ לבד. משרטטים לבד, קונים לבד, עובדים לבד. ומה שיוצא אני מרוצה.
2. קוראים, בודקים, מנתחים, חוקרים מידע, כתבות, המלצות, אנשי מקצוע, אתרים רלוונטיים. מתחילים שיפוץ עם בעלי מקצוע שונים. קונים ציוד על סמך המלצות. מקווים שהכל יסתדר, ושיהיה לנו זמן לפקח, לנהל ולבדוק.
3.עובדים עם מישהו שיש לו ניסיון מקצועי. שיודע מא' ועד ת' מה צריך לעשות כדי, שהשיפוץ שלכם יצא בדיוק כמו שאתם חולמים. יוצרים קשר ובודקים אם יש לי מה להציע לכם.
נ.ב
לא משנה איזו אופציה בחרתם, אני מבטיח לכם שאם תקראו עוד כתבות בבלוג, תהיו מוכנים טוב יותר לשיפוץ שלכם. מוזמנים להתחיל מפה שמונת השלבים לשיפוץ בית בקלות ובפשטות