האומה האירית תרמה לעולם את האייריש קרים המעולה ואת בירת ה"גינס" המפורסמת, אך לצד הטוב הזה – היא גידלה בתוכה גם כמה מדענים מוכשרים. אחד מהם משפיע באופן ישיר על כמות האור הנכנסת לחיינו – ולא במובן המטאפורי. הכירו את לורד קלווין, האיש שהמציא את האופן שבו אנו מודדים יחידות טמפרטורה ותאורה עד היום.
על פי "סולם קלווין" של המדען האירי המנוח, ישנה סקאלה רחבה בה משתמשים כדי למדוד את כמות הטמפרטורה וכתוצאה מכך את רמת האור בחלל. איך זה קשור לבית שלכם? שאלה מצוינת!
לבן קר… מתחמם… וחם!
רגע לפני שאתם הולכים אל חנות התאורה ומבקשים מהמוכר בגמגום להראות לכם "תאורה צהובה", דעו כי אין דבר כזה. בכלל. כל סוגי התאורה נעים על הספקטרום של גווני הלבן, כשהטמפרטורה המינימלית הרווחת לשימוש ביתי היא 2,700 והיא יוצרת תאורה לבנה-חמה (מה שנקרא בלשון העם "צהובה"), מעליה יש 4,000 והיא יוצרת תאורה לבנה-קרה (ביניים) ו-6,500 יוצרת תאורה קרה ובהירה מאוד, המתאימה לחללי עבודה בשל האווירה הנקיה שהיא משרה.
תאורה פונקציונלית או דקורטיבית?
אחסנו את המידע החשוב הזה והאירו בעזרתו חללים אפלים במוח, כי כעת הגענו לחלק הכיף באמת – התאמת סוג התאורה לחלל בבית. בחנויות התאורה יביטו עליכם מגוון רחב של גופי תאורה, החל ממנורה צמודת קיר, שקועת תקרה או מנורה דקורטיבית המשתלשלת מהתקרה. כל אחד מהם, בדרכו הייחודית, מעניק לנו הזדמנות "לשחק" עם האור והצל בחלל וליצור עניין ודרמה, כמו גם לעשות שימוש פרקטי: להאיר. התאורה הפונקציונלית מיועדת לתאורת הסלון, המטבח, חדר העבודה וחדרי השינה, והתאורה הדקורטיבית מעניקה נופך נוסף ומיוחד לחלל.
טיפים, גבירותי ורבותיי, טיפים!
חלל אחד, כמה פונקציות
כדי לשחק עם התאורה בסלון, כדאי להתקין כמה גופי תאורה, כשכל אחד מהם ממלא פונקציה אחרת – תאורה עומדת, צמודת תקרה ומנורת קיר יספקו את כל הצרכים הדקורטיביים והפרקטיים שלכם כאחד.
משחק בחללים משותפים
הבניה המודרנית מאופיינת ב- “Open Space” במטבח, חדר האוכל והסלון. כדי ליצור הרמוניה בין החללים השונים, כדאי לשלב בין תאורה "נופלת" (דקורטיבית) בחלל אחד ובחלל השני – להעדיף תאורה פונקציונלית.
אחידות בגווני האור
התאורה האידיאלית לשימוש ביתי היא 3,000 ומטה, ובחדרי העבודה ניתן להעלות אותה ל-4,000. לא משנה באיזה "טון" תבחרו, הקפידו על אחידות בגווני האור כדי שלא יווצר חוסר איזון אסתטי.
תכנון מתגים חכם
אם אתם עוברים לבית חדש, מומלץ לתכנן את השליטה במתגים באופן חכם. העדיפו להתקין כמה שיותר אפשרויות שליטה בגופי התאורה בנפרד, כך שתוכלו להחליט איזה גוף תאורה דולק מתי. בחדר הרחצה, למשל, תוכלו להקצות תאורת סימון בלילה – תאורה חלשה שתאפשר לערוך ביקור בשירותים בלילה מבלי להתעורר לחלוטין (כשהבוקר יגיע, תהיו בטוחים, אתם תודו למתג המבורך הזה…).
החלטה אינדבדואלית
אין "נכון" ו"לא נכון" כשזה מגיע לתאורה. לכל אחד מאיתנו, בהתאם לגיל, לסגנון ולאופי, יש את ההעדפות שלו בנוגע לעוצמת התאורה והסגנון העיצובי שלה בחללים השונים.