לכולנו יש את החלום הפרטי על המטבח המושלם, כזה שישרת אותנו למשך שנים ונוכל לבשל בו בנוחות ובהנאה. מטבח לא מחליפים בכל יום ועל מנת שנצליח להפיק ממנו את המירב, עלינו להקפיד על כלל הפרטים הגדולים והקטנים כאחד, תוך שילוב פונקציונליות וסגנון עיצובי, משמע- תכנון מוקדם.
לכל אחד ואחת מאתנו הצרכים והדרישות המסויימים עבור מטבח עובד ופונקציונלי, הנה כמה כללי אצבע אותם יש לקחת כבסיס לתכנון ועליו יש להלביש את ההתאמות הספציפיות.
תכנון מטבח- מתחילים.
אמנם הסגנון העיצובי של המטבח חשוב מאד, אך לעולם לא יבוא על חשבון פונקציונליות ותכנון, לכן, בטרם רצים לבחור צבע מטבח/ חיפויי קיר/ ידיות מעוצבות, חשוב להתחיל מהצורך הפרקטי.
בראשיתו של תכנון, אמור המטבח להיות מותאם לאדם המבשל בבית, בין אם אמא או אבא, על פי הדרישה והצורך שלו יתכוננו הפונקציות הפעילות במטבח.
גודל החלל המיועד למטבח.
נקודה זו היא שתקבע האם המטבח נכון או לא. למטבח יש כמה תצורות: מטבח "ר" התצורה הנפוצה ביותר, מטבח "ח" תצורה המתאימה לחללים גדולים ומטבח "פס" המתאים לחללים קטנים. כל צורה שלא תהיה, עלינו לקחת בחשבון את המרחקים בין המקרר- הכיריים- הכיור, כמו גם, את מרחק פתיחת המגירות והארונות בצורה נוחה מבלי שיפריעו למהלך תקין בחלל המטבח. כל תצורה תשרת אתכם באופן מיטבי במידה והתאמת הפונקציות יחד עם מרחקי התנועה, תהיה מיטבית ותאפשר עבודה נוחה ונעימה במטבח.
גבהים.
לרוב, המטבח מתוכנן לגובה סטנדרטי בין 90-94 ס"מ לאדם בגובה ממוצע. אך היה והאדם המבשל נמוך / גבוה מהממוצע, יש מקום לחשוב על התאמת גובה השיש לנוחות מרבית.
אופי בני הבית.
בארץ, המטבח הינו מרכז הבית. כאן מתכנסים בני המשפחה בארוחות הבוקר/ צהריים/ ערב, כאן מארחים חברים באירוח לא רשמי וכדומה, יש לקחת פרטים אלו בחשבון כאשר נדרשים פתרונות ישיבה ובישול מבלי שיפגעו במרחב ובתנועה במטבח.
סגנון עיצובי.
כיום, מרבית המטבחים פתוחים ומהווים חלל אחד יחד עם הסלון ולכן יש לתת את הדעת על המראה העיצובי השלם בין החללים והשפעתו על כלל הבית.
חומרי גלם.
אף אחד לא מעוניין להתיש את עצמו בניקיון ושפשוף משטחי העבודה במטבח ולכן חשוב לבחור בחומרים קלים לניקוי, שאינם נשרטים וכמובן חסיני חום שלא יפגעו אם מניחים עליהם סירים או תבניות חמות. לכל אחד מהחומרים הקיימים ישנם יתרונות וחסרונות וגם עלויות משתנות, חשוב להתאים אותם לאופי הבישול והשימוש של המבשל במטבח. משטחים לדוגמא:
- גרניט פורצלן.
- נירוסטה.
- שיש אבן קיסר
- עץ.
- קוריאן.
ואחרים. מומלץ להתייעץ עם מעצב פנים/ מטבחים טרם ההחלטה, אשר יסייע לכם בבחירה מיטבית.
אי. אפשר או אי אפשר?
בשנים האחרונות הפך המונח "אי" לפופולארי במיוחד במטבח וכולנו רוצים אחד כזה. אי במטבח נותן מענה פונקציונלי כאשר אנו רוצים לצור מקומות ישיבה/ אחסון/ עבודה נוספים. אך, פופולארי ככל שיהיה, לא תמיד נוכל לשלב אותו בחלל המטבח. אי במטבח דורש מרחקים בינו ובין משטחי השיש סביבו/ לידו, כמו גם גבהים תואמים לצורך (ישיבה או עבודה), במידה וחלל המטבח קטן עבורו, כדאי לוותר ולמצוא פתרונות ישיבה/ אחסון/ עבודה, מתאימים יותר.
נקודות למחשבה למטבח מושלם.
על מנת לקבל את המטבח המושלם, גם עיצובית וגם פונקציונלית, נסכם עם כמה נקודות למחשבה לפני שיוצאי לדרך:
- שמרו מרחק: למטבח 3 אזורים עיקריים- בישול, אחסון ושטיפת כלים, היוצרים בניהם משולש דמיוני. על מנת שלא להתרוצץ בין אלו, יש לשמור על מרחק שלא יעלה על 7 מ'.
- ארונות: יש לבדוק כמה נדרשים בהתאם לצורך ולגודל החלל, על מנת שלא לצור עומס רב מדי. ניתן לאחסן בצורה נוחה יותר במגרות עם טריקה שקטה ושליפה כפולה היכולות לשאת משקלים כבדים. את הארונות העליונים יש להתקין בהתאם לגובהו של המשתמש העיקרי.
- תאורה: במטבח יש תאורה פונקציונלית/ עבודה ותאורת אווירה. אם מתכננים נכון את המיקומים השונים, מצליחים להפיק את המקסימום מהשימוש בו. מומלץ להיעזר באיש מקצוע מנוסה לדיוק המיקומים של נקודות המאור, כמו גם סוגי גופי התאורה.
לתכנון/ חידוש מטבח פונקציונלי, מעוצב ובעיקר כזה שישרת אתכם לאורך זמן, אשמח לעמוד לרשותכם.
תתחדשו,
שלכם,
איתם שניר
מעצב פנים