תכניות עבודה. והיום על תכנית אינסטלציה
בית מעוצב נכון, מצריך תכניות עבודה נכונות. על מנת שכל המערכות בבית יפעלו כראוי, במקומות המתאימים להם, מתחילים מתכניות שונות. מהרגע בו נבחרת הסקיצה המועדפת על הלקוח, מתיישב המעצב (אני) ומתחיל "לפרק" את התכנית המוסכמת, לתכניות עבודה לפי נושאים, חשמל, מיזוג, פריסות של ריצופים וחיפויים ועוד. היום במאמר, נדבר על אחת מהחשובות שבהן- תכנית אינסטלציה, הנחשבת בין המורכבות והחשובות שבתכניות שכן, תוכנית זו מראה את מיקום נקודות המים הקרים והחמים, האסלות, האמבטיות והמקלחונים (כלים סניטריים), מיקום דוד השמש ועוד.
סוגי תכניות אינסטלציה.
ישנן שתי סוגי תכניות:
- הראשונה: תכנית מבט על. בה נראים הסימונים של מיקום הברזים והכלים הסניטריים, כולל מיקומים מדויקים לבעלי המקצוע (מידות, גבהים ומרחקים).
- השנייה: תכנית פריסה של חדרי הרחצה, בה נראה המיקום המדויק של הברזים והכלים הסניטריים, ביחס לקרמיקה המחופה על קיר המקלחת.
בשלב תכנון מערכות האינסטלציה בבית (בדגש על חדרי רחצה ומטבח), יש לקבל החלטות בעלות משמעויות ארוכות טווח הן ברמה הפרקטית והן ברמה התקציבית.
בשלב זה, כמו בשלבי תכנון רבים, השפה המקצועית נשמעת ללקוח כמו שפה זרה והוא אינו מבין על מה מדובר. לכן אני כותב שורת אלו ומסביר ללקוחותיי באופן מעמיק, על כל מערכות הבית השונות ומהם ההבדלים בניהן.
איזו צנרת מתאימה לבית?
אחת מההחלטות אותן יש לקחת היא איזה סוג צנרת לבחור ומהי המתאימה ביותר. על בסיס הצעות המחיר שמקבלים מהקבלנים- ניתן לדעת מהן העלויות ולבחור לפי המסגרת התקציבית שהוקצתה לכך.
סוגי הצנרת העיקריים בשימוש כיום הם צנרת SP וצנרתPEX ונפרט:
- צנרת SP – מגיעה ב- 2 וריאציות- לחיצה (שיטה חדשה) והברגה.
צנרת זו מורכבת מפוליאתילן המחוזק באלומיניום, שילוב המרכיב המתכתי בצינור מעניק לצינור עמידות וחוזק. בנוסף, צינור זה ידוע כמבודד בידוד חום ורעשים.
חסרונות המערכת הם במחירה היקר והיותה "אי מודולריות" (במקרה של פיצוץ / תקלה, יש צורך להחליף את כולה), שני חסרונות אלו, מעלים תהיות לגבי ההחלטה האם להשתמש בצנרת זו.
- צנרת PEX – עמידה בלחץ, שחיקה ומניעת אבנית וקורוזיה ונשמרת בתנאי אקלים קיצוניים (שימו לב – לא כל צנרת פקסגול PEX הינה צנרת עם תקן, חשוב לבדוק זאת!).
יתרון משמעותי על סוגי צנרת נוספים היא המודולריות – ברגע שקיימת נזילה בצינור, אין צורך לשבור את הקיר אלא פשוט להחליף את הצינור ויתרון נוסף אותו מרגישים בכיס- PEX נחשבת לזולה יותר מSP מה שכמובן לא מעיד על איכות הצינור.
בכל הקשור לרכיבים וחיבורי פקסגול PEX, חשוב לדעת כי צנרת זו עשויה פלסטיק ופוליאתילן, החיבור המרכזי של הצנרת מתרכז אל מערכת הנקראת "חנוכייה" (מחלקת פקסגול) שבדר"כ מאובזרת בברז לכל יציאה, מה שמהווה יתרון על צנרת SP שבה אין אופציה לניתוק של יציאה נפרדת.
לסיכום, ההחלטה- האם להשתמש בצנרת PEX או SP – לא הוכרעה, לכל צנרת יש יתרונות וחסרונות. מה שבטוח, הוא – חשוב לבחור בעל מקצוע שמכיר כל סוג צנרת לפרטיה ואת אופן ההתקנה, על מנת להימנע מנזקים בעתיד וכמובן, לוודא תו תקן ואחריות הספק.
פריטי סניטריה
אסלות: האם נרצה להתקין אסלת מונובלוק (מונחת על הרצפה), או אסלה תלויה עם מיכל הדחה סמוי?
יש לדעת: גובה אסלה לאחר ההתקנה (ללא מושב) – 39 ס"מ עם סטייה של 1+/- ס"מ
מקלחון: איזה מנגנון מים נרצה למקלחון ואיזו תעלת ניקוז מומלצת?
מקלחון או אמבטיה? אולי יש מקום לשניהם…?
יש להחליט איזהו המקלחון המתאים לאופי שלכם ולסגנון העיצובי בחלל.
ברזים:
עולם הברזים רחב ומעוצב כל כך ועל מנת לפשט את הדברים נחליט בראשית אם אנו מעדיפים ברז היוצא מתוך משטח הכיור או האם מהקיר? לבחירות אלו ישנה משמעות פרקטית, תלוי הקשר הכיור הנבחר וכמובן משמעות עיצובית.
ככלל, לכל ברז הנראה לעין, ישנו ברז תחתון הנקרא "ברז ניל" (ברז ניתוק והזנה המתחבר לצנרת המים המעבירה את המים אל הברז). ברזים אלו מאפשרים ניתוק של המים באופן נקודתי בעת הצורך/תקלה בצנרת.
- ברז פרח- ברז אשר הזנת המים שלו מגיעה מברזי ניל שנמצאים מתחת לשיש ומוסתרים בתוך ארון הכיור. ברז זה מותקן על גבי השיש בסמוך, או על הכיור, בהתאם למקום שנוח לכם. אין צורך בתכנון מוקדם.
- ברז קיר – ברז זה מותקן לפני/ אחרי יישום הטיח על הקיר ודורש תכנון מראש של גובה ומיקום וזאת בהתאם למיקום העתידי של הכיור. היה ונרצה ברז מהקיר המשלב בין מים קרים וחמים, נרצה להשתמש בסוללת אינטרפוץ 3 דרך לכיור (עליה נסביר בהמשך).
** טרם ריצוף האריחים חשוב כי התקנת הברז ע"י האינסטלטור תהיה מפולסת, אחרת תאלצו לראות ברז עקום מול העיניים כל הזמן.
כיורים:
עוד אחד מהעולמות המעוצבים בחדרי הרחצה הוא עולם הכיורים. גם כאן יש לנו "צרות של עשירים" והמבחר רב ומגוון ביותר, נתחיל מסוגי הכיורים:
- כיור התקנה שטוחה- מותקן בקו אפס עם משטח הכיור.
- כיור מונח – כיור מסוג זה מותקן בדר"כ על גבי המשטח, כיורים אלו מגלים את יופיים במלוא הדרם, מאחר והם גלויים לעין.
- כיור אינטגרלי- מיוצר כמקשה אחת עם המשטח ללא חיבורים נראים. לרוב כיורים אלה, מיוצרים מחומרים סינטטיים כגון קוריאן (corian), או קרמיקה, מאחר והם מאפשרים את יציקת המשטח והכיור כיחידה אחת בתבנית. כיורים אלה קלים ביותר לניקוי מאחר ואין הצטברות לכלוך בפינות.
- כיור שקוע / חצי שקוע.
- כיור חצי שקוע עם/ או בלי בליטה.
- כיור מובנה מחובר לקיר.
כיורים- חומרים.
בעבר, כיורים למטבח/ לאמבטיה היו מיוצרים ממתכת מצופה אמייל, או מחרס, כיום מייצרים כיורים למטבח/ לאמבטיה מחומרים רבים נוספים. בכל בחירה שתעשו, חשוב לקחת בחשבון את החומר ממנו עשוי הכיור, כמו גם איכות וטיב החומר.
- כיור חרס – אמין, חזק ועמיד. קיים בצורות וגדלים שונים. אינו נשרט בקלות ושומר על ברק. הכיור עשוי להישבר, או להיסדק, ממכות חזקות.
- כיור זכוכית – מיוצר מזכוכית מחוסמת לחיזוק מרבי. עמיד מפני שריטות ושומר על הברק. עשוי להתנפץ ממכות חזקות.
- כיור קוריאן – קוריאן הוא חומר סינטטי בעל פטנט ייחודי, המורכב מחומרים שונים. החומר נזיל במקורו, כך שניתן ליצור משטחים וכיורים אינטגרליים בצורות מרהיבות, כמו גם דימוי טקסטוראלי המדמה למשל, סוגי אבן שונים וחומרים נוספים.
אמבטיה
ברוכים הבאים למלכה של חדר האמבטיה! כאן יכולים (בהתאם לתקציב כמובן) להגשים את כל החלומות והפנטזיות הכי מלכותיות שלכם, כמועט. סוגים שונים, עיצובים שונים, אפשרויות רבות כל כך!! בואו נעשה סדר ונעבור על סוגי האמבטיות:
- אמבטיה חופשית ((free standing עם ברז מהקיר, או מהרצפה.
- אמבטיה בנויה מקיר לקיר.
- אמבטיה פינתית. (פחות נראית בדירות/ בתים חדשים).
אמבטיה- חומרים
- אמבטיה אקרילית – האמבטיה הנפוצה ביותר כיום בבתים ויש לכך סיבה מוצדקת. האמבטיה האקרילית עשויה מחומרים פלסטיים בשיטת ואקום מיוחדת, כך שהיא אינה מחלידה ומחזיקה מעמד לאורך שנים. יתרונה בא לידי ביטוי בעובדה ,שהיא קלה מאד לתיקון גם במצבים קיצוניים של שריטות ושברים, באמצעות ליטוש השבר והדבקת החומרים לשכבה אחידה וחדשה.
אמבטיות האקריליות מוצעות במבחר גדלים ועיצובים, כאשר הגדלים הנפוצים הם 100/70 ס"מ ועד 190/140 ס"מ. בשוק נפוצים עיצובים כמו אמבטיות מלבניות, מעוגלות ופינתיות.
- אמבטיית יציקה – אמבטיית ברזל מצופה בחומר שנקרא אמייל. האמבטיות היצוקות נחשבות למסורתיות וותיקות יותר, הן נחשבות לעמידות במיוחד, אך גם כבדות יותר ביחס לאחרות. שתי דפנות האמבטיה צמודות לקיר, מה שמסייע בניצול מיטבי של שטח החלל.
- אמבטיית פח מצופה אמייל – אמבטיה עשויה פח דק מצופה אמייל, עד לפני מספר שנים נחשבה לנפוצה ביותר בבתים. חסרונה העיקרי בא לידי ביטוי בשחיקת ציפוי האמייל, או במקרים חריגים- התפוצצות בשל מכה עוצמתית. כמו כן, עמידותו של ציפוי האמייל בפני חומרי ניקוי שונים מוטלת בספק, אך במידה וישנו ספק, ניתן לחדש אותו.
מקלחונים
וכאילו שלא היה קשה מספיק לבחור את האמבטיה המועדפת, הנה עוד אחת מהבחירות העיצוביות הקשות, אשר תלויות , לא רק בטעם העיצובי שלכם, אלא גם בתקציב. להלן סוגי המקלחונים:
- מקלחון מורכב על אגנית.
- מקלחון מורכב על ריצוף משופע.
ישנם מקלחונים מרובעים/ free standing, מלבניים, עגולים בפינה, או בעלי פינה קטומה.
**עוד סוגיה למחשבה- תעלת ניקוז או פתח ניקוז.
סוגי נקודות מים נפוצים למקלחונים ואמבטיות
כמה מונחים טכניים שחשוב להכיר כאשר מתכננים שיפוץ/ בנייה של חדר רחצה:
סוללה אמבטיה
ברז סוללה הינו ברז המתחבר לקיר בשתי נקודות, נקודת מים קרים ונקודת מים חמים. הכוונה היא לברזים אשר יוצאים מהקיר, עם מנגנון חיצוני, גלוי.
ברז אינטרפוץ
"אינטרפוץ" הוא כינוי למנגנון של ברז מיקסר המותקן בדר"כ בקיר המקלחת. כלפי חוץ – נראית ידית אחת בלבד השולטת על עוצמת וטמפ' המים.
ישנם כמה סוגים ברזי אינטרפוץ, הנבדלים זה מזה במספר יציאות הצנרת. הנפוצים ביותר הם ה – 3 ו- 4 דרך.
- אינטרפוץ 3 דרך – הצנרת כוללת 3 פתחים- כניסת מים קרים, כניסת מים חמים, ופתח המובל מים אל צינור
המזלף. מתאים במידה ויש יציאת מים אחת באמבטיה/במקלחון (ראש גשם / מזלף / פיית מילוי באמבטיה)
- אינטרפוץ 4 דרך- הצנרת כוללת 4 פתחים- כניסת מים חמים, כניסת מים קרים, שתי נקודות יציאת מים.
מתאים כאשר רוצים לשלב ראש גשם + מזלף נפרדים במקלחון. או פיית מילוי + מזלף / ראש גשם באמבטיה.
קיים גם "מוט משולב" (מוט פינוק) אשר כולל בתוכו מתקן חיצוני המשלב את ראש הגשם ואת המזלף ולכן דורש אינטרפוץ 3 דרך.
כמה מילים ממני.
אין זה משנה מה תחליטו בסוף, החשוב הוא לתכנן את מערכת האינסטלציה בצורה חכמה, חסכונית שתבוא לידי ביטוי גם עיצובית כאשר מרכיבים את הכלים הסניטריים השונים עפ"י התכנית. כאשר תכניות האינסטלציה נכונות וטובות, העיצוב הסופי יהיה גם פונקציונלי וגם עיצובי.
שלכם, איתם שניר,
מעצב פנים והום סטיילנג.